Alegerea carierei Blog Orientare

Andrei Țolescu: Voluntariatul este la fel de important sau chiar mai important decât educația în sine

Posted by Tineri De Succes | mai 17th, 2017 | No responses

Poza-Andrei-Tolescu Proiectul ”Alege inteligent educația și profesia de succes”

Andrei Țolescu a studiat timp de trei ani la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca, însă înainte de susținerea lucrării de licență, a realizat că ceea ce a învățat nu-l reprezintă și că trebuie să facă altceva.

Astfel, s-a înscris la Facultatea de Psihologie și s-a implicat în diferite proiecte de voluntariat alături de TINERI DE SUCCES. Anul trecut a fost numit ambasador în județul Suceava al programului „Dialogului Structurat cu Tinerii” în cadrul Forumului Tinerilor din România, o inițiativă a Comisiei Europeane.

Andrei Țolescu a vorbit despre căutările sale, deciziile profesionale și importanța voluntariatului  într-un interviu pe care l-a acordat publicației NEWSBUCOVINA în martie 2016 .

În Suceava, eu sunt unul dintre ambasadorii „Dialogului Structurat cu Tinerii”. Ambasadorii au obligația de a iniția consultări cu tinerii pentru a afla și pentru a rezolva problemele cu care ei se confruntă.

Pe lângă aceste consultări, fiecare ambasador are șansa de a crea un proiect județean. În cazul meu, am ales proiectul TINERI DE SUCCESAlege inteligent facultatea și profesia de succes”, care se axează pe consilierea vocațională și profesională a tinerilor.

Am inițiat acest proiect pentru că m-am gândit la ceea ce este important în momentul de față pentru tineri.

Când am ieșit de pe băncile liceului nu știam unde să mă duc și am ales pe baza unor criterii minimale. Am ajuns la Facultatea de Finanțe din Cluj, iar în anul III mi-am dat seama că nu este acesta drumul pe care vreau să-l parcurg.

Am fost pus în situația de a alege: ori fac toată viața ceea ce nu-mi place, ori o iau de la început. Mi-am ales Facultatea de Psihologie, în ideea de a ajuta oamenii. La momentul respectiv, Facultatea de Psihologie mi s-a părut cea mai bună soluție pentru a ajunge la scopul meu.

Apoi am devenit voluntar al Asociației TINERI DE SUCCES București.

Încă nu aveam clar definit ceea ce vreau să fac în viață. O serie de întrebări îmi tot invadau mintea:

De ce nu am primit consiliere educațională în liceu?

Ce educație și ce carieră aș fi avut dacă existau consilieri educaționali în licee?

De ce nu a existat nimeni care să mă îndrume și să îmi explice ceea ce este esențial în viață pentru a fi de succes?

Unde aș fi fost acum dacă ar fi existat acei oameni în viața mea în perioada liceului?

Eram conștient că nu voi avea niciodată un răspuns la toate aceste întrebări.

Din fericire, am avut parte de un mentor extraordinar, președintele Asociației TINERI DE SUCCES, care mi-a arătat că îi pot ajuta pe alții să aibă parte de educația și sprijinul pe care le-aș fi dorit pentru mine în perioada liceului.

Proiectul “Alege inteligent educația și profesia de succes”

În aceea perioadă, proiectul “Alege inteligent educația și profesia de succes” era deja în faza de experiment în București.Am fost unul dintre primii participanți.

După cele șapte seminarii, am crescut foarte mult, atât din punct de vedere al încrederii în sine, al descoperirii competențelor și aptitudinilor  ce mă caracterizau, al educării competențelor generale financiare și de public speaking, gândire critică, socializare; cât și prin ceea ce mie personal mi-a plăcut cel mai mult, și anume faptul că parcurgând programul, ești pus în diverse situații care te fac să ieși din zona de confort.

Toate acestea m-au ajutat să descopăr că sunt atras de domeniul antreprenorial, că îmi plac relațiile cu oamenii, că îmi place să socializez, să concep și să pun în practică idei noi care să aducă beneficii pentru mine și pentru cei care intră în contact cu mine.

Încrederea dată de ceea ce am descoperit prin implicarea voluntară în Asociația TINERI DE SUCCES m-a determinat să profit și de alte oportunități, prima dintre ele, funcția de ambasador în cadrul programului European ” Dialog structurat cu tinerii”.

Funcția este la nivelul județului Suceava și presupune dezvoltarea unui proiect personal. Am ales să fac ceea ce mi-am propus de la început, și anume, să le ofer șansa tinerilor de a primi răspunsuri la întrebarea “Ce îmi doresc să fac pe viitor?” încă de pe băncile liceului.

Proiectul “Alege inteligent educația și profesia de succes”. Sperăm să putem aduce acest proiect gratuit în toate liceele care îl solicită.

Dacă vrei cu adevărat să te descoperi, fă voluntariat

Sistemul actual ne împinge către o mentalitate negativistă, ceea ce ne face, în general, să ne plângem. Ne plângem de ceea ce au alții, de ceea ce nu ne convine, dar nu facem nimic pentru a schimba lucrurile.

Ceea ce contează este ca tinerii să se implice în soluționarea problemelor și să evite să aștepte ca cineva să vină să le spună ce să facă sau să le rezolve problemele.

Eu cred că atunci când îți descoperi vocația, pasiunea, competențele și aptitudinile,  poți să îți formezi un scop și un drum în viață. După ce ți-ai format scopul, îți este mai ușor să ajungi pe drumul tău și să activezi într-un anumit domeniu profesional.

Voluntariatul este primul pas către drumul spre succes și un must-have în societatea de astăzi. Voluntariatul îți permite să creezi relații și să te dezvolți personal. Este important să ne gândim la voluntariat ca la un mod de a-ți descoperi propriile competențe, aptitudini și valori.

În momentul de față, doar mergând la școală sau la facultate este dificil să te descoperi pe tine. Voluntariatul te pune în situația de a face ceva practic. Prin practică, descoperi ceea ce îți place să faci și astfel crești atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

Voluntariatul este la fel de important sau chiar mai important decât educația în sine. Dacă vrei cu adevărat să te descoperi pe tine, să-ți găsești un scop în viață, cel mai important lucru este să faci voluntariat.

 

 

 

Lasă un răspuns