Blog Competente

Ce este competența ?

Posted by Tineri De Succes | mai 30th, 2017 | No responses

Dicționarul definește competența ca fiind « capacitatea cuiva de a se pronunța asupra unui lucru, pe temeiul unei cunoașteri adânci a problemei în discuție; capacitatea unei autorităti de a executa anumite atribuții »

Competențele ne servesc în atingerea scopurilor profesionale și ne permit să fim performanți în domeniul de activitate pe care l-am ales.

Specialiștii consideră competența ca fiind o combinație de cunoștințe, aptitudini și atitudini care ne ajută să ne îndeplinem eficient responsabilitățile și să atingem succesul în activitatea noastră.

Competența este deci un rezultat al experienței acumulate care se « stratifică » în cunoștințe teoretice și abilități practice.

Competența este văzută adesea ca produsul final al unui proces de învățare care implică dobândirea autonomiei și responsabilității. Ea trebuie exersată și perfecționată prin efort conștient.

Revenind la definiția din dicționar,  « A se pronunța » se referă la abilitatea cuiva de a-și exprima părerea întemeiată în legătură cu o problemă dată.

« Cunoașterea adâncă» se referă desigur la cunoștințele aprofundate care ne sunt necesare pentru o opinie avizată și pentru a duce la bun sfârșit o anumită sarcină (sau atribuție).

Iar « autoritate » înseamnă în contextul nostru « expert », o persoană care și-a dezvoltat suficient de mult competențele pentru a fi capabil să le folosească în situații noi.

Atunci când vorbim despre absența unei competențe, ne referim fie la faptul că persoana este insuficient pregătită și că îi lipsesc cunoștințele teoretice, fie la faptul că ea are prea puțină experiență practică.

Pe de altă parte, prezența unei competențe, ne garantează faptul că persoana va putea găsi soluții în situații noi, inclusiv atunci când este confruntată cu probleme mai dificile decât cele pe care le-a rezolvat în trecut.

Tineri de Succes

La Tineri de Succes credem în dreptul fiecărui tânăr de a-și forma competenţele!

Fă primul pas și află care este vocatia ta !

Începe prin voluntariat !

Contactează-ne acum! Echipa noastră este deschisa!

Contacteaza-ne!

 

 

 

Lasă un răspuns