Blog Competente

Atitudinea, cheia reușitei ?

Posted by Tineri De Succes | iunie 2nd, 2017 | No responses

lorand-soares-szasz-4-728

 

Competență este un cuvânt care ascunde în spatele său o serie de alte cuvinte sau componente.

Specialiștii consideră competența ca fiind o combinație de cunoștințe, aptitudini și atitudini care ne ajută să ne îndeplinem eficient responsabilitățile și să atingem succesul în activitatea noastră.

    Atitudinile, prima şi cea mai importantă componentă a competenței, țin de personalitatea noastră, de modul în care ne raportăm la scop și la noi înșine.

Atitudinea potrivită ne motivează și susține să continuăm pe drumul ales. O atitudine negativă ne poate bloca. În egală măsură, lipsa perseverenței sau a încrederii în sine ne pot face să eșuăm.

Atitudinea este considerată a fi un element cheie, care orientează, motivează și potenţează performanța. Reuşita depinde în mare măsură de atitudine.

În exemplul grădinăritului, atitudinea pe care o avem poate influența foarte mult procesul nostru de formare a competenței de grădinărit. Dacă ne plictisim repede sau renunțăm ușor nu vom acorda atenție plantelor și ele se vor usca, ori poate nici măcar semințele nu vor încolți, dacă ni se face lene să le punem în pământ !

Așa cum aptitudinile se pot forma prin învățare și exercițiu, atitudinile se pot și ele educa, prin exemplu personal.  Dacă urmărim persoanele care au succes în ceea ce-și propun vom observa că ele cultivă anumite atitudini-optimism, perseverență, seriozitate, încredere, creativitate.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la cei care eșuează, vom vedea că de multe ori de vină este atitudinea lor, care îi oprește înainte ca ei să-și formeze aptitudinile.

Sunt persoanele care nu se apucă de învățat, care se descurajează ușor și care renunță primele. Atitudinile lor sunt preponderent negative-lipsă de interes, lipsă de încredere, pesimism, superficialiate, voință slabă, concentrare scăzută, etc.

Astfel, se poate spune că atitudinea potrivită ne orientează în direcţia dorită.

Componentele competenței

Pe lângă atitudini, competenţele includ în mod necesar cunoştinţe şi aptitudini.

Cunoștințele reprezintă componenta teoretică a competenței, ceea ce învățam citind sau observând sau ascultând.

De exemplu, atunci când urmărim un tutorial online despre grădinărit, putem spune că acumulăm cunoștințe, deocamdată pur teoretice.

Aptitudinile mai sunt denumite și abilități sau capacități (chiar dacă termenii nu sunt de fapt sinonimi).  Aptitudinile reprezintă ceea ce știm să facem efectiv, dincolo de teorie și raportat la criteriile practice de performanță.

Continuând cu același exemplu, dacă în urma parcurgerii cursului despre grădinărit, ne apucăm efectiv de plantat și avem și rezultate, adică încolțesc, cresc și se dezvoltă florile și arbuștii plantați de noi, putem spune că avem aptitudini de grădinărit.

Competența este deci un concept « compus » care reunește atât abilități cognitive (cunoștințe și aptitudini), cât și componente ale personalității noastre (atitudinile).

Dobândirea cunoştinţelor şi a aptitudinilor sunt condiţionate de capacitatea noastră de învăţare, inteligenţă şi deschiderea la nou.

Iar motivaţia, energia, atenţia şi implicarea necesare atingerii scopului provin din atitudini, adică din modul în care gândim, simţim şi ne raportăm la ceea ce ne-am propus să facem.

Tineri de Succes

La Tineri de Succes credem în potenţialul fiecărui tânăr de a-şi dezvolta competenţele pentru succes!

Fă primul pas şi află care este vocaţia ta !

Începe prin voluntariat !

Contactează-ne acum! Echipa noastră este deschisă!

Contactează-ne!

Lasă un răspuns